Povratak

Operativni postupak kastracije i moguće komplikacije | Mačak ne podnosi elizabetanski ovratnik

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo mačka kojega smo kastrirali prije 10-ak dana. Suprotno očekivanjima, on je nakon operacije bio izuzetno živahan i umiljat. Barem prvih četiri dana. Nakon toga počeo je povraćati, izgubio je apetit. Posjetili smo veterinara u više navrata. Temperatura mu je oko 37 stupnjeva. Kažu da je to normalno. Primio je injekcije za tek i smirenje u 3 navrata. Trenutno samo bezvoljno leži. Hranimo ga sa špricom. Isto mu tako dajemo i vodu. Strašno je depresivan. Mislimo da je najveći problem zvono (ovratnik) koje još uvijek nosi oko vrata i ne može se oprati. Probali smo maknuti zvono. Živnuo je, ali si je i iziritirao ranu, pa je ona opet počela krvariti. Nažalost, zvono smo ponovno morali staviti oko vrata. Po preporuci veterinara, ostaje barem do utorka. Molim Vas za neki korisni savjet. Postoji li neka druga mogućnost da se rana zaštiti, a da se zvono može maknuti. Volio bih i Vaše mišljenje zbog trenutnih tegoba koje mačak pokazuje. Je li normalan gubitak teka, depresija, povraćanje kod mačaka čak desetak dana nakon kastracije? Primio je do sada 6 injekcija, ali ne vidimo baš neki pomak na bolje. Unaprijed zahvaljujem, Igor

O: Vrlo je teško predložiti neku korisnu alternativu za elizabetanski ovratnik jer takve za sada nažalost nema. Iako se kod većine životinja javlja nelagoda kod nošenja ovratnika, nespretni su u kretanju, otežano uzimaju hranu i vodu, a neki čak i odbijaju isto, u većini slučajeva se nakon par dana naviknu na nošenje ovratnika. Desetak dana nakon kastracije moguće je da su se već spojili rubovi rane pa je moguće skidanje ovratnika, ali za to se svakako prethodno treba posavjetovati s Vašim veterinarom koji je obavio operativni zahvat.

Kastracija, iako rutinska operacija, ipak nosi određene opasnosti i kompikacije. Ukoliko su oba testisa smještena u skrotumu, operacijski rez je vrlo mali i kastraciona rana se ne šiva. Eventualne komplikacije nakon takvog zahvata su krvarenja, nakupljanje sekreta i edem skrotuma, infekcije, prolaps (ispadanje) određenih tkiva i oragana. Takve komplikacije najčešće se javljaju u vrlo kratkom vremenu nakon samog zahvata, kroz 2-3 dana, a popraćene su promjenama općeg stanja, povišenom tjelesnom temperaturom, apatičnim i depresivnim ponašanjem, odbijanjem hrane i vode, oteknućima u području skrotuma, vidiljivim organima koji izlaze iz rane, krvarenjem iz rane.  Vaš veterinar bi sve navedene promjene detektirao u jednom od Vaših posjeta i poduzele bi se određene mjere.

Ukoliko je Vaš mačak bio kriptorhid, odnosno jedan ili oba testisa nisu bila smještena u skrotumu, već negdje u trbušnoj šupljini ili ingvinalnom kanalu, sama kastracija je nešto opsežniji i rizičniji zahvat, jer se u tom slučaju osim skrotalne šupljine mora otvarati i trbušna šupljina kako bi se locirali testisi. U trbušnoj šupljini se nalazi velik broj organa neophodnih za život i normalno funkcioniranje, kao što su tanko i debelo crijevo, mokraćni mjehur i dr. Uvijek postoji mogucnost povrede istih i to ne treba isključiti kao mogući uzrok komplikacija.

U svakom slučaju, kako je prošlo već više od 10 dana od samog zahvata, a stanje se ne popravlja uz terapiju i trud sa Vaše i veterinarske strane, trebalo bi posumnjati na neke od navedenih komplikacije te provesti daljnju dijagnostiku.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr